Koszyk
Blaty stołów – przegląd rozwiązań, ich wady i zalety

Blaty stołów – przegląd rozwiązań, ich wady i zalety

30.04.2023

Blat stołu wykonany z drewna

Blat drewniany jest szczególnie doceniany przez użytkowników i dekoratorów. Zachwyca swoim wyglądem, wnosząc do wnętrza rustykalny klimat, przypominający wiejskie aranżacje. Niestety, wrażenia wizualne okupione są niską wytrzymałością surowca na uszkodzenia wynikające z codziennego użytkowania. Jego odporność na działanie wody i temperatury zależy od jakości wykorzystanego materiału. Wiąże się to z wysokimi kosztami zakupu trwałego, niezawodnego blatu. Kompromisem, pozwalającym uniknąć negatywnych skutków wilgoci i ciepła, jest wybieranie blatów z niewielkich, łączonych elementów.

Metalowe blaty stołu - higiena i trwałość w jednym

Jednym z najpopularniejszych rodzajów blatów są te wykonane z metalu. Początkowo były używane tylko w profesjonalnych kuchniach ze względu na swoje właściwości estetyczne i higieniczne. Wynika to z ich odporności na obecność drobnoustrojów oraz bakterii. Przychylność użytkowników zawdzięczają łatwości w utrzymaniu: są niepalne oraz szybkie  w czyszczeniu, a także odporne na obecną w kuchni wilgoć. Coraz popularniejsze stają się także jako element aranżacji salonu. Pasują do surowych, modernistycznych wnętrz, nadając im nietypowego charakteru. Pamiętajmy jednak, że stal słabej jakości może nam przysporzyć problemów – jest o wiele trudniejsza w czyszczeniu, podatna na korozję i zarysowania. Metalowe blaty wymagają odpowiedniego stelaża, w innym wypadku stają się niestabilne i niefunkcjonalne.

Blat ze szkła - klasyczny wybór w domach

Szklane blaty to jedno z klasycznych, chętnie wybieranych rozwiązań. Najczęściej wykorzystywane są w salonach, ze względu na to, że  są niewrażliwe na wiele niekorzystnych czynników. Znane są z odporności na działanie wody, zarysowania i względnej łatwości czyszczenia. Ponadto, wyglądają oryginalnie, wpasowując się w nowoczesny styl wnętrz. Jeśli zależy nam też, by były szczególnie odporne na uszkodzenia, postawmy na modele wykonane z hartowanego szkła.

Blaty fornirowane w stołach 

Blat fornirowany to taki, który został wykonany z cienkich płatów drewna uzyskanych przez skrawanie płaskie lub obwodowe. Do produkcji używa się m.in. drewna bukowego, sosnowego lub dębowego. Ich zaletą jest niższa cena w porównaniu do blatów drewnianych oraz naturalny wygląd. Ponadto zachowują swój pierwotny kształt przez bardzo długi czas oraz można wykonać z nich dowolne kształty i formy. Ich wadą jest niewątpliwie podatność na zarysowania, uszkodzenia powstałe w wyniku wysokich temperatur (nie należy ustawiać ich przy grzejnikach lub kominkach) oraz odbarwienia podczas długotrwałego kontaktu z promieniami słonecznymi.

Stoły z laminowanym blatem

Kolejnym typem jest blat laminowany (z postformingu). Ze względu na to, że jest najtańszym rozwiązaniem, coraz częściej staje się wyborem klientów. W ofercie rynkowej można znaleźć wysokiej jakości produkty, odporne na wysoką temperaturę, ścieranie i działanie detergentów, jednak ten rodzaj znany jest również ze swojej nietrwałości. Blaty laminowane są podatne na uszkodzenia, zarysowania i działanie wody. . W odróżnieniu od blatów drewnianych ciężko poddać je renowacji czy skutecznemu zabezpieczeniu. Użycie akrylowej listwy lub silikonu nie daje gwarancji uniknięcia wybrzuszania się czy odkształcania powierzchni.

Wybór najlepszego blatu do stołu

To, na jaki rodzaj blatu się zdecydujemy, zależy od naszych indywidualnych preferencji, oczekiwań i przeznaczenia mebla. Sporą rolę odgrywa tutaj również cena, gdyż w zależności od materiału waha się ona od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych. Bogata oferta producentów i szeroki wybór blatów powinien zagwarantować wybór idealnego rozwiązania, które posłuży nam przez wiele lat.

Przeczytaj również
Zobacz więcej